KARDAMOM

Il Basilico - első benyomás #2

2011.05.12. 07:00 12 hozzászólás kardamom


A Kardamom új sorozata úgy készül, hogy beülünk egy helyre, ahol ott helyben, pár pontban írunk egy gyors reflexiót arról, amit tapasztaltunk. Sorozatunk első részében a Treffort Kertet néztük meg, most a Bajcsyn található Il Basilico olasz étterem a soros.

A jó olasz étterem - csak így neveztük magunk között a baráti társaságban az Arany János utcai metrómegállóval szemben található Il Basilicót, ahol nagyon jó vékonytésztájú pizzát lehet enni gorgonzolával, mozzarellával, és amivel még akarjuk. Mivel nagyon régen jártunk itt, azt gondoltuk, kipróbáljuk újra. Könnyű olasz ételek, finom pizza, jó borok - gondoltuk. Nem kellett volna. És akkor nézzük pontról pontra, hogy miért.

1. Az étteremnek benti és kinti része is van: bent egy turistabarát környezet fogadja a betérőt, kint kényelmetlen kerti faszékek, amiket vékony párnával próbáltak komfortosabbá tenni. Az étlap aranyos, a választék teljesen rendben van: rengeteg pizza, tészták, saláták, kóstolótálak. A pizzák 1200-1900 forint között, a saláták és a tészták 1000-1500 között vannak, az üdítőkért 300-400 forintot kérnek. Mi valami olasz sajtos salátát, egy pizza prosciuttót, egy korsó Gössert és egy viceházmestert kértünk.

2. A rendelés után tizenöt perccel meg is jönnek az ételek, a pincérnő elnézést kér, amiért ilyen későn hozta. Kicsit ezen meglepődtünk, nekünk fel sem tűnt. A pizza rendben van: a prosciutto okés, persze nyilván nem olasz, van a pizzán egy szeletke mozzarella középen meg egy kis ruccola, finom, jó íze van. A salátán sem gondolkodtak sokat: fogtak egy csomó ruccolát, a fonnyadtabbikat berakták alulra, a frisset föntre, rászórtak egy kis sajtot és belevágtak hat koktélparadicsomot, majd leöntötték olívaolajjal és valami ecettel, ami egyébként jelentősen javít a fogáson.

3. Mikor végeztünk a vacsorával, úgy gondoltuk, kérünk két profiterolt, ha már egyszer a szomszéd asztalnál csak úgy kivittek egyet ajándékba. Meg is kaptuk a két iszonyúan száraz és rosszízú gombócot, ami valami elképesztően rossz csokiszósszal volt leöntve, ráadásul itt nem valami finom krém volt benne, hanem a legolcsóbb tejszínhab. A Foursquaren valaki azt írta, a profiterol valószínűleg még a múlt hét elejéről ragadt itt - minden bizonnyal igaza van.

4. A legérdekesebb élmény persze a számla megérkeztekor történt. Annak ellenére, hogy az Il Basilico olasz étterem, a legrosszabb magyar vendéglátós hagyományokat viszi tovább: a viceházmesterükbe sikerült a legdrágább fehérborukat beletölteni, ráadásul szódájuk sem volt, így 450 forintos (az Aldiban 90 forintba kerül ugyanez a kiszerelés) szénsavas ásványvízzel kellett összekeverni a bort, aminek két decije 1800 forint volt. (Az összehasonlítás kedvéért: ennyi pénzért kitűnő 2010-es rozét vehetünk a villányi Sauska pincészettől a Bortársaságnál, de még egy siller is belefér tőlük a keretbe bőven.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kardamom.blog.hu/api/trackback/id/tr22896915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kutyafülű aladár 2011.06.27. 22:53:31

Most jöttünk meg az Il Basilico-ból, csalódás volt, pedig elsőre jónak tűntek.
Az étterem nagyon jól néz ki, személyzet normális volt, ezzel nincs is gond.
Öten elég sok mindent ettünk, ezek a benyomások:
Levest egy ember evett, neki nagyon ízlett. Bruschetta: az átlagos otthoninál gyengébb, mondta aki kóstolta.
Főételek:
sonkás csirkemell finom, de semmi extra, a vargányás rizottó gombás, de nem vargányás (ilyet a Pastramiban egyetek), garnélás rizottóban egész garnélák, lehet lepucolni a kis lábacskáikat meg szemecskéiket...
Ettünk még pizzát és tésztát,ezek is átlagosak, a tészta túlfőtt.

A desszertek botrányosak, ennyi pénzért főleg. A panna cottára az a megjegyzés érkezett, hogy egyszer volt egy ilyen radírom...:)
Gumiból van az egész.
A profiterolnál a Lidlben is jobbat adnak.
És a végén (a nem kicsi) számlán ott a 10% felszolgálási díj, akárhogy is koncentrálok, nem emlékszem, hogy az étlapon láttam volna.
(Étlap sehol nem fellelhető, csak a facebookon, de ott sem látható rajta szabad szemmel ez a kitétel.)
Úgyis adtunk volna ennyit, de nem szeretem, ha kötelező.

A vége 25 ezer, ami 5 felnőttre (úgy, hogy összesen ketten ittunk egy-egy pohár bort) szerintem durva. A múlt héten hasonló árban kajáltunk a Kistücsökben.

ilbasilico 2011.08.02. 12:02:37

Kedves Kardamom!

Köszönjük, hogy az éttermünket választottátok véleményezésre, ugyanis az építő jellegű kritikát mindig is jól vesszük, még ha negatív is, hiszen lehet belőle tanulni és javulni. Azonban a rosszindulatú, feltételezéseken alapuló "fikázódás" nem korrekt, hiszen másokat így félretájékoztattok.

Kezdjük az elején:
Azt írod, a "jó olasz étterem" és "Könnyű olasz ételek, finom pizza, jó borok". Innen a JÓ BOROK-at kiemelném.

Mivel a célunk egy minőségi alapanyagokból autentikus receptek alapján készülő olasz ételeket és ehhez színvonalban passzoló italokat kínáló étterem üzemeltetése, a borok esetében nem feltétlenül az olcsóság a szempont. Nem szándékunk arra a pályára állni, hogy tablettás borból olcsó fröccsöt árusítsunk, ezt a helyi kiskocsmák megteszik helyettünk. A bor amit fogyasztottál Frascati bor volt egyenesen Olaszországból, ha ezt te fröccsnek "elpancsolni" szeretnéd, ez a Te döntésed. Szódát sem tartunk, mert nincs olyan termékünk, amihez szükség lenne rá, helyette Olaszország prémium piacvezető vizét árusítjuk. Szintén a Te döntésed fröccsbe beleönteni.

A "pincérnőnket" aki Titeket kiszolgált Zoltánnak hívják, és esze ágában sem volt 10 perc várakozásért elnézést kérnie, mert tudja, hogy egy a'la carte étteremben 10 perc nem sok.

A pizzára rátérve:
Az okés, de "nyilván nem olasz" jóindulatú pizzával kapcsolatban tájékoztatnálak, hogy milyen alapanyagokból készül:
Liszt: Manitoba "00" OLASZ pizzaliszt
Élesztő: Lievito Bertolli OLASZ élesztő
Paradicsomszósz: Pomodori Pelati hámozott OLASZ paradicsom
Mozzarella: Filatella OLASZ pizzamozzarella
Sonka: Paganini OLASZ prosciutto cotto

Tovább megyek, az ember aki süti, Massimo, történetesen OLASZ! Ennyit a "nyilván nem olasz" pizzánkról.

A Provolone saláta bármelyik autentikus olasz étteremben ezekből az alapanyagokból áll (rucola, koktélparadicsom és Provolone sajt), ez a receptje. A rucolát pedig tonnaszámra használjuk, így nálunk nincs ideje megfonnyadni, naponta vásároljuk frissen. Próbáld ki otthon, ha balzsamecettel összekeversz rucolát, 2 percen belül összeesik és fonnyadtnak tűnik.

Akkor az árakat is pontosítsuk, kezemben a blokkotok másolatával:
A 450 Ft-os ásványvízért 350 Ft-ot fizettetek, kétlem, hogy az Aldiban a piacvezető olasz Ferrarelle ásványvíz 90 Ft lenne. De ha igen, innentől onnan veszük!

Az 1800 Ft-os Frascati-ért pedig 1700 Ft-ot számoltunk fel, csak a pontosítás végett. (amiből 2500-3000 Ft egy üveg a boltban, de ott nem szolgálják fel és nem is mossák el a borospoharat utánad..)

A profiterol egy megosztó termékünk, van akinek nagyon ízlik, van aki nem szereti, mert nem "bolti" hanem itt frissen készül.

Még egyszer köszönjük és annyit szeretnénk kérni, hogy önjelölt szakértőként legalább más éttermekkel szemben járjatok el korrektebben. A korrektség alatt nem csak a rosszindulatú feltételezéseket értendő, hanem az adott hely profiljának figyelembe vétele. A tablettás borból és Aldi-s vízből készülő fröccsöt nem kell éttermekben keresni, és a sarki kocsmában sem valószínű, hogy találtok bivalymozzarellát...

Üdvözlettel:

Il Basilico

ilbasilico 2011.08.02. 16:54:31

Kedves Kutyafülű Aladár, vagyis Almádi Ágnes és asztaltársasága (ha a mi nevünket kiírjuk, akkor már a másik fél nevét se hallgassuk el..)!

Köszönjük, hogy a Bónusz Brigádos kuponok vásárlásánál megtiszteltek bennünket bizalmukkal. Örülünk, hogy az étterem berendezésében és a személyzetben nem találtak kivetnivalót.

Sajnáljuk, hogy az ételeket "átlagosnak" találták, törzsvendégeink ezt szerencsére nem így gondolják.

Nem tudom, hogy az "otthoni" Bruschetta hogyan készül, mi ezt olasz módon, az eredeti recept alapján készítjük, eddig senki nem panaszkodott rá.

A risotto vargányával készül, nem értem, miért gondolja, hogy nem az volt.

A garnélákat pucolva adjuk, a lába és a páncélja nincs rajta, csak a feje, ami magától le is esik, így nagyon pucolni nem szükséges.

A pizzák és tészták mind eredeti olasz receptek alapján készülnek, nincsenek agyonfűszerezve, nem a magyar szájízhez igazítják, mint sok olasz étteremben, hanem a friss alapanyagok íze érvényesül.

A panna cottát eddig senki sem kifogásolta, az egyik legjobban fogyó desszertünk. Aki már valaha látott Panna Cottát közelről, tudja, hogy ennek ilyennek kell lennie.

A profiterolunk helyben készül frissen, ha Önnek a megszokott bolti Lidl-íz szimpatikusabb, sajnáljuk, de azt nem tudjuk reprodukálni, a Lidl-ben pedig nem szoktunk vásárolni.

Az "ennyi pénzért főleg" megjegyzését a desszertek kapcsán nem értem, a Profiterolból 1 adag 300 Ft, a Panna Cotta (ami nem kis adag) 750 Ft...

Az étteremben található étlapunkon a szervízdíj rajta van. A facebookon külön menüpontban töltöttük fel az ételeket és árait, itt ilyen menüpont nincs. Bemásoltam a linkjét, ha meg tudná mutatni, ezt hova írhatjuk be, megköszönnénk! www.facebook.com/ilbasilicobudapest?sk=app_117784394919914

Azt azonban kétlem, hogy a 4 db Bónuszbrigádos kuponnal járó 16000 Ft-os kedvezmény levonása után keletkezett 6,470 Ft összegű számla esetében Ön figyelembe vette volna, hogy valójában 22470 Ft értékben kapott szolgáltatást, és ennek megfelelő lett volna az Ön által megállapított 10% szervízdíj, amelyre Ön azt állítja, "úgyis adtunk volna ennyit".

Ha már a számoknál tartunk, az Ön által sokallt 25,000 Ft-os összeg valójában 22,470 Ft, mely nem 5 fő fogyasztását tartalmazta, mert eleve 6 db főételt rendeltek, 7 adag desszertet, 7 üdítőt/limonádét és 3 db előételt és 4 dl olasz prémium bort.
Bemásolom a blokkról az adatokat:

2 db Bruschetta 1,980 Ft
2 db Panna Cotta 1,500 Ft
1 db Pizza Tonno 1,650 Ft
1 db Pármai sonkás csirke 1,850 Ft
1 db köret (b.püré) 650 Ft
1 db Risotto vargányás 1,890 Ft
1 db Risotto garnélás 1,950 Ft
1 db spaghetti üresen 1,190 Ft
1 db spaghetti húsgombóccal 1,550 Ft
1 db paradicsomleves 690 Ft
1 db cappuccino 370 Ft
2 dl Chianti 1,300 Ft
4 db 0,5 literes limonádé 2,360 Ft
1 db 0,5 l jeges tea 450 Ft
2 dl Pinot Grigio Zonin 1,300 Ft
1 db 0,2 Coca-Cola 290 Ft
ÖSSZESEN: 22,470 Ft

Ha Ön úgy gondolja, hogy 6 fő 22,470 Ft-ért előétel/főétel/desszert/olasz bor/üdítő menüért egy jó olasz étteremben sok, javaslom, nézze meg néhány budapesti olasz étterem étlapját az árakat illetően.. Ha ezt követően is így gondolja, valóban érdemesebb "otthoni bruschettát" készítenie, amihez a Lidl-ben tud előtte bevásárolni.

Köszönjük, még egyszer, hogy (legalább 1x) megtiszteltek bennünket, és csak annyit kérnénk, hogy legközelebbi éttermi kritikájukat a valóságnak megfelelően írják meg, hogy legalább más étterem ne kerüljön a mi helyzetünkbe...

Üdvözlettel,

Il Basilico

ilbasilico 2011.08.03. 22:22:47

Ja és Kedves Kardamom, Bukovics Martin! Köszönjük az alábbi idézett beírásodat is:

"A profiterol ehetetlen, a salata fonnyadt, a borral atbasznak, a pincer unott. Keruljetek el."

A fonnyadt salit tisztáztuk, van borlapunk árakkal, úgyhogy nem "basztunk át"..

Igen intelligens ez a gasztro-blog, drukkolunk a Michelin-csillagodéért!!

Üdv, Il Basilico

bukovics 2011.08.05. 21:52:55

Először is: :DDDDDDDDDDDDDD

Másodszor: atyaég.

Harmadszor: Zoltán nem szolgálhatott ki minket, nem véletlenül írtunk pincérnőt - persze lehet, hogy a számlát ő állította ki, nyilván azért szerepel rajta ez a név, ha szerepelt. A víz San Benedetto volt, nem Ferrarelle. A várakozásnál azt írtuk: "rendelés után tizenöt perccel meg is jönnek az ételek, a pincérnő elnézést kér, amiért ilyen későn hozta. Kicsit ezen meglepődtünk, nekünk fel sem tűnt." Ez tökre egybevág azzal, amit ti is írtok.

Egy szóval nem mondta a pincérnő, hogy nincs fröccs, mert olyan jó az a bor - az meg megint más dolog, hogy ugyan miért ne ihatnánk fröccsöt bármilyen borból? Azt sem teljesen értem, hogy ez miért lenne elpancsolás.

Többet nem szeretnék válaszolni, parttalan vita lenne, én az étterem aznap esti teljesítményét olyannak gondolom, amilyennek leírtam. Egyébként már ettem az Il Basilicóban nagyon jót, bár az legalább fél éve volt. A kritika pedig ilyen: jó és rossz is tud lenni. Most egy rosszat sikerült kifogni, nyilván nem ok nélkül. A rossz kritikát mindig nehéz feldolgozni, de ilyenkor azon kell munkálkodni, hogy a kifogásolt dolgok ezentúl jobban menjenek, nem pedig téves dolgokra hivatkozva kioktatni a vendégeket. Ez a létező legundorítóbb és egyben a legviccesebb megoldás.

bate · http://bateman.hu 2011.08.05. 22:24:52

A kommenteket olvasva az il basilico nem jó olaszos, hanem tipikusan magyaros.

Kereszt Hivatkozás 2011.08.06. 13:18:07

Néhány blog a szájára veszi :) az Il Basilico -t, mint éttermet. Egy közös van bennük: a fizetés sehol sem volt zökkenőmentes. Néhány napja engem tett helyre étterem: :D

uzssob.no-ip.org/?p=4977

A kommentem célja még véletlenül sem a spammelés volt.

Kereszt Hivatkozás 2011.08.06. 13:20:33

+
Ha jól látom, akkor lehet, hogy egy napon (máj. 11.) volt szerencsénk ehhez az étteremhez?

lárvalányhaj 2011.08.08. 09:59:45

Hehe, az okoskodó tulaj beoktat mindenkit, hogy a szar profiterol valójában baromi jó, és EREDETI OLASZ...
Priceless.

Semese 2011.11.02. 09:42:37

Hm! Mi többször ettünk a párommal az Il Basilicoban, és sosem jöttünk el csalódottan. A gnocchi olyan volt, mint amilyet volt szerencsém Rómában enni, a spagetti olaszosan al dente volt, nem pedig szétfőtt, magyaros, amire sok okostojás azt hiszi az a jó, a citromos sertéssült isteni volt.... Mivel a párom szakács, elég kritikus szemmel nézi az éttermek kínálatát. Több évet dolgozott Olaszországban, így van alapja, mire mondja, hogy jól vagy rosszul lett elkészítve. Az Il Basilico jó étterem. Persze előfordulhat, hogy nem sikerül mindig jól egy étel, de mi mindig elégedetten, és jóllakva távoztunk.
Jah! És ha olaszos étterembe megyünk, akkor ne fröccsözzünk már!
Ha nagyon fröccsözhetnékje van valakinek, először érdemes tájékozódni, milyen gyengébb minőségű bor van, amit nem sajnálnánk fröccsként elfogyasztani!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.11.26. 22:30:15

Ehhez mintha hozzászóltam volna anno...
Hová lett?

varadiz 2013.06.23. 22:11:14

Meg kell hogy védjem az éttermet. Már több helyen is lehúzták (talán a konkurensek álnéven?) ennek ellenére (sőt talán épp ezért - sose hiszem amit noname blogokon olvasok) ellátogattam ide, és igazán jól (t)ettem. A pizza finom (Bpn még sztem nem ettem jobbat - és tényleg olasz "stílusú") az étterem hangulatos, a személyzet kedves volt velünk. Az árak sztem teljesen rendben vannak, és nem számoltak fel teríték díjat se.
Persze én nem is azzal kezdtem h lejáratom magam, meg a társaságomat, meg kuponokkal szórakozok... Ok h ez nem egy "szakmai" blog, de a játékpénzt hagyjátok meg a kicsiknek :D
Aztán amin még röhögök: "Mi valami olasz sajtos salátát, egy pizza prosciuttót, egy korsó Gössert és egy viceházmestert kértünk." Öcsém! Ez aztán a gasztro-blog :D Szted az olaszok hallottak olyanról h házmester? Ez nem Kati néni büféje a Balatonon, egy jobb étteremben jó esetben kiröhögnek ha fröccsözni akarsz... de ráadásul itt nincs is az étlapon, ráadásul ki van írva mennyi az ásványvíz. Meg hát valahol röhejes egy olasz étteremben fröccsözni, főleg olyanoknak, akik éttermekről, kajákról írnak, kvázi hozzáértőnek akarnak tűnni... Ez valahogy nálam elvágta ezt a blogbejegyzést, onnantól nem tudtam komolyan venni. Gondolom a pincérek is így voltak veletek.
Asszem indítok én is egy gasztroblogot, és elmegyek egy szusi bárba pörköltöt enni, aztán bedobok egy fröccsöt meg egy vitorlás rumot a Hiltonban.

szeretsz minket?

tudjuk, miről beszélünk

süti beállítások módosítása