KARDAMOM

Átlagos ételek a szupervonaton

2011.08.12. 19:30 szólj hozzá kardamom

Leginkább a szupervonat jelzőt szokás ráaggatni a hazánkban a Hegyeshalom-Budapest vonalon közlekedő Railjetre, mivel egy IC-helyjegy áránál olcsóbban sokkal kényelmesebben lehet itt utazni, mint egy fapados repülőn, és adnak enni is! De mit?

A helyünket elfoglalva két prospektust látunk az előttünk lévő ülés háttámláján: egy röpke bemutatót a vonatról és egy étel- és itallapot. A vonatot most nem szeretnénk bemutatni, akit ez érdekel, nézze meg, hogyan beszél Magyarósi Csaba németül. Az étel- és itallap viszont frankó. Kapásból három nyelven leírják, mit kapni: aki másodosztályon utazik kevesebből választhat, aki elsőn, eleve más étlapot kap, és ki is viszik a helyére szép porcelántányéron.

Másodosztályon pár snacket és a bisztrókocsiból (itt így hívják az étkezőkocsit: étkezni itt összesen három asztalkán lehet + van egy magas asztal, ha valakinek hiányzik a bárpult) elvitelre kérhető meleg ételeket kapni: currys csirkét rizzsel, capresét, császármorzsát, sonkás-sajtos piadinát, illetve egy bizalomgerjesztő rántott húsos zsemlét. A legolcsóbb étel 3,90, a legdrágább 5,90 euró. Érdemes a közös valutával fizetni, mert a forint-euró átszámítást itt úgy oldották meg, hogy igencsak gyenge forintot vettek alapul. (Számoljunk 270-nel: a császármorzsához írt 1720 forint mai árfolyamon az 5,90-es eurós árral számolva csak 1595 forint lenne, de vannak itt nagyobb eltérések is.)

Hideg ételeket is kapni

a bisztróban: van sajtos, sonkás, pármai sonkás és currys csirkeszendvics 3,40-től 4,10 euró közötti árért, illetve kisebb ropogtatnivalók, mint például egy alma hetven centért vagy egy nugátos-mogyorós muffin 2,20-ért. A kávék mind kapszulás Nespresso-kávék, ezeket 2,70-ért vagy 790 forintért adják, a tea 2,40, ami azért vicces, mert ha belegondolunk, másfél deci forró vizet kapunk csak valami ízesített teafilterrel. Sör is van: a dobozos félliteres Ottakringer 3,20, az üveges 3,50. De van dobozos Budweiser is 3,40-ért, az üveges háromdecis ebből 3,20. Borosoknak az osztrák zöldveltelini és a zweigelt két és fél decije az egészen korrekt 3,20 euróért kapható – ez olyan ár, amiért bűn lenne kihagyni ezeket az egészen szép osztrák borokat.

Én sonkás-sajtos piadinát ettem, és hozzá egy félliteres Ottakringert kértem, összesen nyolc euróért. Ha forintban fizettem volna, 2300 forint lett volna – ez magyar szemmel nézve sok, német szemmel azonban teljesen oké. Az étel nem egy nagy szám, kábé az a szint, mint egy átlagos magyar IC étkezőkocsijában, azzal a különbséggel, hogy ott ilyet nem kapni, ami amúgy nem is feltétlenül baj. A sajt túlságosan szétolvadt, a tészta nincs rendesen megsülve, a ruccola lehetne több. A sör viszont teljesen jó, bár ennyiért igazán adhatnának Gössert is – ezt csak azért írom, mert két órával a Railjet előtt a Holló IC-n a Gösserért 380-at fizettünk.

Mondjuk ott a büfékocsi látványa és hangulata felért egy időutazással – mindezt ráadásul ingyen!

A bejegyzés trackback címe:

https://kardamom.blog.hu/api/trackback/id/tr823149545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

szeretsz minket?

tudjuk, miről beszélünk

süti beállítások módosítása