KARDAMOM

Így főzz tésztát - olcsó és finom

2011.05.09. 20:35 szólj hozzá bukovics

Csak akkor főzök magamnak, ha úgy van. És amióta rájöttem, hogy nemcsak egészséges és finom a végeredmény, de még spórolni is lehet vele, általában úgy van.

A tészta az egyik legolcsóbb és legegyszerűbben elkészíthető étel. Ha valaki nem ragad le a mákostészta-dióstészta-milánói hármasnál, és már hallott arról, hogy az olasz konyha nagyjából milyen, egészen elképesztően finom dolgokat tud majd létrehozni. Például ruccolás-camembertes pennét, amiről ez a cikk szól, és amivel tökéletesen meg lehet lepni barátunkat/barátnőnket, de leginkább saját magunkat.

Az egyik kedvenc budapesti éttermem bent van a belvárosban, és arról híres, hogy elérhető árakon percek alatt előttünk elkészített pizzákat és olasz tésztaféléket raknak elénk. Hat-hét szakács áll piros kötényben egész nap a konyhapult mögött arra várva, hogy kiválasszuk azt a tésztát és azokat a fűszereket, amiket a paradicsomos alapszószba tesznek majd. Ha például ruccolát, a pitypang nemesített változatát, az olasz konyha egyik legalapvetőbb hozzávalóját, egy kis sajtot és pár apró szem koktélparadicsomot szeretnék az ételembe, már 1900 forintnál tart a képzeletbeli számla, és még nem is ittam semmit.

Miért ne készíthetném el ezt otthon én is? – gondoltam magamban, amikor már kellően sokszor figyeltem meg a látványkonyhában főző olaszokat, miből mennyit tesznek a tányéromba. Alig telt el pár perc és már a vásárcsarnokban találom magam. Ebben a hatalmas piackomplexumban, ami olyan, mint egy pláza, csak sokkal jobb, gyakorlatilag mindent lehet kapni. Koktélparadicsomot (300 forint) és ruccolát (300 forint) mondjuk csak előre csomagolt dobozban adnak, és nem is keveset, de ez nem baj, legfeljebb nem csak én eszek majd a végeredményből. A csarnok Vámház körúti bejáratánál mindig hatalmas sort látni az egyik eladónál – ott érdemes például sajtot venni, nagyon nagy leárazások vannak, a kis camembertért például 250 forintot kértek el, az ötven gramm reszelt parmezánért ugyanennyit, boltban mindkettő ennek legalább másfélszeresébe kerül.

Olívaolaj, egy hagyma, egy fokhagyma,

valamint két paradicsom kerül még a kosárba, az egészért összesen nem fizettem többet 1500 forintnál. Az alapanyagok megvannak, már csak el kell készíteni az ebédet – de ezt inkább nem részletezem, a Google rengeteg receptet kidob, csak kicsit kreatívnak kell lenni. Jól látható tehát, hogy abból a pénzből, amit egy ebédre költöttünk, simán lehet főzni két-három, vagy akár több embernek is. Ha pedig egy fővel számolunk: két-három étkezés is kijön egy árából, de akár több is, pláne, ha fentieknél jóval egyszerűbb és olcsóbb alapanyagokból készítünk magunknak ételt. Nem kell például camembert és ruccola, megteszi a paprika és a cukkíni is, vagy valami sonka.

Ha pedig nem pénzt, hanem időt akarunk spórolni, annyira nem járunk rosszul egy előre elkészített szósszal sem. Ha meg már elegünk van a tésztából, nyithatunk az egészséges melegszendvicsek felé is: a legjobb szendvicsezős helyek és pékségek kínálatát otthon harmad-negyedáron elkészíthetjük. Intsünk hát búcsút az iskolai és egyetemi menzák és büfék világának, kerüljük el jó messzire a napi menüjükkel minket becsalogatni vágyó éttermeket.

Nem kell ahhoz semmi előképzettség, hogy elkezdjünk főzni – ha pedig mégis megijednénk az olaj tepsibe öntése után az előttünk álló feladattól, jusson eszünkbe: a tükörtojás is alternatíva.

A bejegyzés trackback címe:

https://kardamom.blog.hu/api/trackback/id/tr732891123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

szeretsz minket?

tudjuk, miről beszélünk

süti beállítások módosítása