KARDAMOM

A fröccs nem gasztronómiai gyilkosság

2011.08.21. 13:30 szólj hozzá kardamom

A szóda és a bor külön-külön és együtt is jó. Vannak azonban, akik gasztronómiai gyilkosságnak gondolják a fröccsöt. Hadat üzent ugyanis a fröccsnek és a fröccsfogyasztás állami támogatásának az Egyenlítő TV. A szocialistákhoz közel álló blog égbekiáltó tévedéseiről és állításairól szól ez a poszt.

Először is: az Agrármarketing Centrum tevékenységén valóban lehet kivetnivalót találni, nem is keveset. A fröccsnek és a fröccsfogyasztásnak ennek ürügyén nekiesni azonban nem vall sem tapasztalatra, sem bölcsességre: teljesen más dolog a kettő. És akkor most lépésről lépésre leírjuk, miért hülyeség, amit az egyenlítősök írnak, és milyen egy jó fröccs.

„Távol álljon tőlem, hogy a remek magyar bort a kutyaürülékhez hasonlítsam. Csak vizezve. Mert úgy látszik, másképp már nem piacképes. Vagy így sem, ezért kell népszerűsíteni. De legalább hungarikum. Ahogy a kőműves is, aki kortyolgatja két téglasor felrakása közben, míg a segédmunkás keveri a maltert. Azért hungarikumok mindketten, mert a fröccsöt nyugaton kiöntik, a piás kőművest meg kirúgják” - írja a blog. Elég erős.

Egyrészt a poszt szerzője nincs tisztában a fröccs hazai történetével és kulturális kontextusával, másrészt olyan égbekiáltó hülyeségeket ír le, miszerint "a fröccsöt nyugaton kiöntik". Először is, jó lenne tisztázni, mit ért "nyugaton", mert például Németországban, ami tőlünk nyugatra van, egészen szép kis hagyománya van a bor és a szénsavas ásványvíz vagy a szódavíz keverésének, ezt úgy hívják: Weinschorle, és nemcsak a külvárosi kocsmákban, hanem bizony a jobb éttermekben is szerepel az itallapon. (Ahogy nálunk sem lepődnek meg a pincérek, ha a bort nem »tisztán« kérjük.)

Az már más kérdés,

hogy nem minden borból készül jó fröccs. Lehet, hogy az Egyenlítő TV szerzője egy tokaji ófurmintot fogott ki, és ahhoz öntött szódát - ha így volt, nem kellett volna: fröccsnek a friss, reduktív, száraz, könnyű borok a legjobbak. Legyen viszonylag magas savtartalma, legyen kevésbé illatos. Az olaszrizling, a rajnai rizling, a zöld veltelini, a chardonnay, a sauvignon blanc, vagy egy friss hárslevelű. A legtöbb borásznak egyébként nincs különösebb problémája a fröccsel. Leginkább szomjoltónak tartják, amit egyébként ők is előszeretettel fogyasztanak nyári napokon - ahogyan sokat elárul az is, hogy borfesztiválokon a legtöbb standnál fröccsöt is lehet kérni a borból.

A probléma a fröccsel leginkább az, hogy sok helyen nagyon rossz borból készítik. Elképzelhető, hogy az Egyenlítő TV szerzője egy ilyennel futott össze. Nagy problémája a hazai borászatnak a tablettás borok és a különböző bornak álcázott összepancsolt készítmények piaci jelenléte. Ez a piaci szegmens azonban egyre inkább visszaszorulóban van: kis utánajárással kevés pénzből akár nagyon jó hazai borokat kaphatunk, akár egy hipermarketben is, ahol egy soron meg lehet találni a Koccintós-Dankó vonalat és a borukat nagy odafigyeléssel, rengeteg törődéssel, becsülettel és tisztességgel elkészítő borászatokat. Szerencsére utóbbiból van több.

Az az állítása pedig egészen vicces

az egyenlítős posztnak, miszerint úgy látszik, a magyar bor már csak fröccsként piacképes. Nem tudom, mire alapozza ezt az állítását a szerző, de mielőtt ilyen elképesztően nagy hazugságot leír, ajánlom, nézzen be egyszer egy Bortársaság-üzletbe, és nézze meg, mit és mennyit vásárolnak ott az emberek. Vagy menjen el Szekszárd környékére, a tokaji borrégióba, Villányba, és kérdezze meg a helyi borászokat, milyen a forgalom, és mely borok fogynak a legjobban. Meg fog lepődni. Az se lenne baj, ha a poszt szerzője is követné a fent említett borszaküzlet vásárlóinak példáját: egészen kitűnő borokat áraztak ugyanis most le, szóval még olcsóbb is, mint szokott, és pár bor akár fröccsnek is jó, ha éppen úgy van kedve meginni őket. Ha ezzel megvan, írja le, mit tapasztalt. 

A Kardamom egyik kedvenc fröccsbora amúgy a Másfél fehérbor és rozé, ezek persze szóda nélkül is kitűnően megállják a helyüket. Nektek?

A bejegyzés trackback címe:

https://kardamom.blog.hu/api/trackback/id/tr563168423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

szeretsz minket?

tudjuk, miről beszélünk

süti beállítások módosítása