KARDAMOM

Ha Burgenland, akkor vörösbor és ruszti aszú

2012.02.01. 08:00 szólj hozzá bukovics

A hétvégén megyek Bécsbe, és ha már ott leszek, és van egy Wein&Co nevű tök jó szupermarket, ahol borok meg mindenféle borozáshoz feltétlenül szükséges kiegészítők kaphatóak, így hát gondoltam, veszek sok burgenlandi bort is.

Eddig még nem fedeztem fel ezt a borvidéket, holott itt van tőlünk húszpercnyire. Jó, már elég sok burgenlandi bort kóstoltam itthon, de akkor még nem nagyon gondoltam, hogy ez a téma engem valaha komolyan érdekelni fog. Először akkor tetszett meg Burgenland, amikor pár éve a nezsideri úton autóztunk, és láttam a rengeteg borászatot és köztük Hillinger üvegkockáját az egyik faluvégi lankán.

tovább »

Megint lehet olcsón bort venni

2012.01.21. 12:00 szólj hozzá kardamom

Február végéig elég sok jó bort leárazott, illetve félárasított kedvenc borkereskedésünk, a Bortársaság. Lehet kapni egész jó borokat 800 és 1500 forint között, illetve nagyon jókat 1500 és 2500 forint között. Most pedig ajánlunk párat, Sopron, Balaton, Somló, Eger fért bele. Hallgassanak ránk!

Első választásunk a soproni és balatoni borokból összerakott 2010-es Weninger Pannónia lesz: ezt már régebben is akciózták, akkor még 1180, majd 990 forint volt, most már 790 forintért szabadulnának tőle. Igazuk is van, ezt a bort jobb minél előbb meginni, Önök se tegyenek másként, egy év múlva már nem biztos, hogy legszebb formáját mutatja ez a sauvignon blanc, chardonnay, cserszegi fűszeres, zenit cuvée, majdnem nyolcszázért pedig ez a bor szinte ajándék.

tovább »

Olcsó is, gyors is

2011.11.19. 20:45 szólj hozzá kardamom

Melyik diák ne akarna nyolcszáz forintból jóllakni a Ráday utca kellős közepén? A frissen nyílt Csibefalat választékában gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a Kentucky Fried Chicken, két hatalmas különbséggel: jelentősen olcsóbb, és a magyar viszonyokra találták ki minden egyes részletét.

Ennyi pénzből a gyorséttermekben három sajtburger is alig jön ki, a Csibefalat viszont - igaz, diákkedvezménnyel együtt - egy komplett menüt ad nyolcszázért. A menüben egy csirkés hamburger, sültkrumpli és kóla van. A csirkeszendvics: két kisebb rántott csirkemell, csirkemáj, franciasaláta, kovászos uborka, pár paradicsomszelet egy teljesen átlagos zsemlébe belerakva. A krumpli: néha erősen olajízű, valószínűleg mirelit hasábburgonya. Az üdítő: retrocsomagolású dobozos Coca-Cola.

tovább »

Irány szamorodnit venni

2011.11.18. 18:55 szólj hozzá kardamom

Nem is tudjuk, hogyan sikerült eddig elmennünk az ősz eddigi talán legszebb borleárazása mellett, mindenesetre most pótoljuk a mulasztást. A tolcsvai Oremus borászat 2008-as édes szamorodniját most ugyanis 2100 forintért kínálja a Bortársaság. 

Nyáron, a tolcsvai bornapokon volt alkalmunk megtekinteni az Oremus szőlőfeldolgozóját, és egyúttal végigkóstoltunk több tételt is a pince boraiból. Két egyértelmű csúcspontot fedeztünk fel, és ezek nem az aszúk voltak: az egyik a tolcsvai Oremus-bolton kívül más helyeken alig kapható Tilia nevű hárslevelű, a másik pedig a fenti szamorodni volt. Most pedig már-már ajándékáron vehetjük meg ezt a nagyon jó bort, érdemes.

tovább »

Túl nagyra nőtt

2011.11.18. 14:06 szólj hozzá kardamom

Tegnap este megnéztük a Bazilika mellett található DiVino borbárt, amit fiatal magyar borászok alapítottak azzal a céllal, hogy itt nem a nagy öregek, hanem az ő boraikat lehet majd inni. Abszolút támogatható koncepció, tök jó ötlet, és ráadásul tök jó helyen, hiszen mint tudjuk, egy vállalkozás indításakor három dolgot kell figyelembe venni: location, location, location.

A DiVino nyáron vélhetően sokkal jobb, mint télen, még akkor is, ha nyáron szinte nem lehetett helyet találni, mert annyian vannak. Akkor nyitva vannak az ablakai, az ajtók, világos van, ki lehet ülni és kint lehet állni, a hideg beálltával viszont az egyébként nagy tömeg összesűrűsödik a dizájnban egy tipikus nagyvárosi koktélbárra hajazó, főként sötét színekkel operáló helyen. 

tovább »

szeretsz minket?

tudjuk, miről beszélünk

süti beállítások módosítása