Ilyet kérünk Magyarországra!
2011.08.13. 07:00 47 hozzászólás kardamom
Elegünk van a budapesti kínai éttermekből, amelyek sarokról sarokra öntik ránk a nátrium-glutamátos borzalmat. Elegünk van a műanyag tányérokból és evőeszközökből. Elegünk van abból a felfogásból, hogy ennyi pénzért ez jár. Mert ez egyáltalán nincs így.
Örök emlék marad számomra a Bajcsy-Zsilinszky úton található egyik kínai étterem, aminek az 500 forintos illatos-omlós csirkéjét otthon két percen át kellett konyhai törlőkendőbe csavarnom, mert annyi nemhidrogénezett növényi olaj volt benne, hogy nemhogy teljesen elvette a hús maradék ízét, az állagát is átrendezte. Ezzel az alapélménnyel mentünk be az egyik berlini Asia Gourmet gyorsétterembe - persze nyilván semmi rosszra számítottunk. Azt azonban nem is mertük gondolni, milyen jót kaptunk.
Az Asia Gourmet alapkoncepciója nagyjából ugyanaz, mint az összes gyorsétteremnek: finomat, laktatót, olcsón, rövid idő alatt. Hatalmas különbség van azonban a részletekben, nyilván nem kell magyarázni, hogyan oldja ezt meg a McDonald's és mondjuk hogyan a (külföldön jóval olcsóbb) Nordsee - ami plusz, azt meg kell fizetni. Árban a két példa között található a Németország és Berlin számos pontján fellelhető Asia Gourmet. Levesek és előételek 2-4 euróért, főételek 4-8 euróért, desszertek és italok szintén 2-4 euróért vannak - kínai, thai, vietnami és koreai ételek ezek. Minden frissen készül és sül a gyorsétteremben, a személyzet - talán a bérezés miatt is - teljes egészében ázsiai, a berendezés szép modern és hangulatossá teszi az amúgy tiszta éttermet. Azt pedig, hogy igenis lehet olcsón jót adni, az étteremlánc húszéves fennállása és növekedése jelzi.
Egyébként Budapesten is vannak
ehhez hasonló helyek: a Kálvin téri kínai például egészen rendben van, kicsit beljebb a belvárosban a Papírtigris is, és akkor a legjobbról, Wang mester ferencvárosi és zuglói éttermeiről még nem is beszéltünk, bár az eggyel drágább kategória. De sajnos nem ez a szint jellemző a hazai kínaikra.
Visszatérve az Asia Gourmet-ra: mi kókusztejes-citromfüves-tofus thai levest és egy narancsos csirkemellet kértünk zöldséges tésztával. Italokkal együtt 10 euró körül fizettünk. Teljesen meg voltunk elégedve, és abszolút jól is laktunk, kicsit talán nagy is volt nekünk az adag, ami ízekben és az alapanyagok minőségét tekintve abszolút alázta a hazai kínai büfék átlagszínvonalát - pedig ott is nagyjából ennyit fizettünk volna ezekért az ételekért. Sajnos elfelejtettük lefotózni, miket ettünk, de itt van pár kép az internetről, hogy miket adnak Berlinben nagyjából annyiért, mint nálunk a kínaiban:
"Jó, oké, hogy van egy ilyen étteremlánc, de bármelyik átlagos ázsiai büfé biztos ott is ugyanilyen szar" - nem, eddigi tapasztalataink alapján ez a mondat nem igaz. Egyik nap ugyanis teljesen véletlenül leültünk egy vietnámi büfé elé, hogy ott vacsorázzunk. Minden húsos ételt lehetett kérni disznóból, csirkéből, marhából és vegetáriánusoknak tofuval, és ezeket nem a pultból merik ki, hanem ott helyben készíti el a tulajdonos. A legdrágább ételük 6,50 euró volt, és nagyon finom. Mellé a korsó Schöfferhofer két euró volt. Szóval ha valaki Berlinben jár, és ázsiait szeretne enni, most már tudja, hol kell.
És ha nekünk nem hisztek, higgyetek a szemeteknek.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
bőrmók 2011.08.13. 15:06:28
bőrmók 2011.08.13. 15:07:36
A fasori Nagy Fal elég jó volt és olcsó, de megszűnt :(
Camappa 2011.08.13. 15:13:41
Dachstein 2011.08.13. 15:31:00
Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2011.08.13. 15:45:09
Fue · http://www.english-hungarian.com 2011.08.13. 16:13:23
Nem lehet, hogy az áll a dolog mögött, hogy a kínai konyha, mint olyan, csak egy gyűjtőnév? Hogy a különböző országokban különböző vidékekről származó kínaiak telepedtek meg? Gondoljatok bele, ha Kína különböző részein "európai" éttermek nyitnak, akkor azért nagyon mást kap aki egy olaszba ül be, és nagyon mást, aki egy oroszba.
trollkosborz 2011.08.13. 17:02:23
Másrészt a nyugatinál a múltkor a körúton beültünk egy puccosnak látszó thai étterembe, megunva a török kajáldákat és 2000 ft-ért ettem és ittam. Meg voltam döbbenve (www.thaibuddha.hu/)
trollkosborz 2011.08.13. 17:07:39
Vannak tűrhető büfék Pesten is. Például a fogarasi úti tescoval szemben lévő kínaiban a hagymás csirke (ami igazából ötfűszeres csirke) meg a szecsuáni tofu is igen jó!
TheSlaydo 2011.08.13. 17:15:24
Shalala 2011.08.13. 17:35:33
orangeman · http://chengyu.blog.hu 2011.08.13. 17:50:29
Lao Sichuan. Fertő utca 9., egy vacak gyorsétteremnek néz ki de be kell menni, és az étlapról rendelni, ha nem is minden kaja egyenletesen jó, de a legtöbb még Kínában is kiemelkedő lenne. (Éltem egy évet Kínában)
ekat 2011.08.13. 17:52:26
Labancz 2011.08.13. 18:41:30
vuvuvu2 2011.08.13. 18:51:38
Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2011.08.13. 18:51:57
twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.08.13. 18:55:48
Labancz 2011.08.13. 19:03:11
Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2011.08.13. 19:53:24
1., Illatos csirke büfé a kőbányai út 21 ben,
2., Kínai negyed a népszinház utca elején.
A negyedben már szinte csak kínaiak esznek, és különlegesen finom kajáik vannak a KÍNAI étlapon. Az európai étlap átlagos.
Az illatos csirkében viszont nincs étlap, van hideg disznó gyomor és bél, kacsafej, kacsanyelv, mindenféle csirkeláb, és disznóköröm.
Nagyon finom a hideg pacaljuk és a leveseik.
Vittore. 2011.08.13. 20:36:14
Néhányat tudnék ajánlani: Újpest Rózsa utca, Árpád utca kereszteződésénél, a papírbolt mellett; Békásmegyeren a HÉV aluljárón átmenve, az OTP-vel ellentétes oldalon, illetve Zuglóban a Thököly úton, majdnem a Róna utcánál.
Ami viszont kifejezetten szar, az az 5. kerületi Nádor utca, Zrínyi utca kereszteződéséhez közel lévő kínai, eddig csak drága volt, múltkor elvitelre újra bepróbáltam, hát újra drága volt és emellett csirkezúzalékból volt a leves, öklömnyi csonttal.
Szerintem Magyarországon kicsit jobb az árszínvonal, csípős leves 170-200 Ft max., szecsuáni csirke sima rizzsel kb. 500-580 Ft, én ennyit vagyok hajlandó fizetni ezekért. Ahol ennél több, ott már átverés szag érződik.
Hefe 2011.08.13. 21:02:45
Nyilvan igy van ez a nemeteknel is, barhol a vilagon.
Del-Kaliforniaban eleg sok kinai kajalda van, de ezeket is az amerikai izleshez szabjak, kulonben nem menne a bolt.
Az MSG-rol meg csak annyit, hogy ugyan nezzunk mar meg egy Vegetas doboz oldalat, ott van szepen felsorolva...
JL 2011.08.13. 21:07:50
orangeman · http://chengyu.blog.hu 2011.08.13. 21:29:09
boozoo 2011.08.13. 21:55:51
Vegetát meg használjanak azok, akik nem ismerik a fűszereket.
heidt 2011.08.13. 22:44:25
Két napja jöttünk haza Keszthelyről, ahol kellemes meglepetésben volt részünk. Véletlenül betévedtünk egy ázsiai étterembe. (Azért nem kínait írok, mert volt ott más is, pld. soushi is.)
Az étterem valami plaza területén van (OBI, Spar, stb.) és bóklászás közben az tűnt fel, hogy egy "kínaiból" folyamatosan jönnek ki a németek. Azt pedig tudom, hogy Ők mindig megtalálják a jót. Másnap mi is kipróbáltuk. All you can eat! 1700,- Ft/fő. Úgy voltunk vele, hogy ez arrafelé, szezonban igen kellemes ár, egy próbát megér.
Beléptünk és dobtunk egy hátast.
Nem voltak gipsz sárkányok, arany lampionok, poros selyembrokátok. Volt viszont két nagyon hosszú gondola telis-tele friss, ínycsiklandó kész, vagy félkész ételekkel. egy traktust a saláták, zöldségek uraltak, másik részen a nyers halak, húsok, rákok hemperegtek, amelyeket a szakács frissen sütött meg és öntött nyakon a választott szószok valamelyikével. A harmadik traktust a kész ételek foglalták el. (illatos csirke, szezámos falat, és még vagy 5 klasszikus.
Minden ragyogott a tisztaságtól, a magyarul alig beszélő személyzet mosolygásától, kedvességétől.
Ha ilyet találnák Budapesten, havonta legalább egyszer végigínyenckedném a helyet, de sajnos eddig nem találtam. :(
☉ ☾ 2011.08.13. 22:56:51
Amennyiben jó ételt szeretnék enni akkor a gyümölcsök és a vega ételek maradnak hét közben (télen miso leves), de a rendes sütés-főzés hétvégén történik meg, igaz persze, hogy annyi fűszerem van otthon, hogy egy kínai és egy indiai éttermet is eltarthatnék belőle egy hónapig, változatos menüvel.
BejgliFolt 2011.08.13. 23:03:42
az étel, még ha eléggé érdekes is, meg kulináris élvezetre nem biztos, de fogyasztásra általában alkalmas
bahahaha 2011.08.13. 23:09:40
VacakBlogHu 2011.08.13. 23:15:12
Alapvető Emberi Jog 2011.08.13. 23:40:16
Jokerpofa 2011.08.14. 00:05:34
heidt 2011.08.14. 00:11:13
Lesből Támadó Szárítókötél 2011.08.14. 00:29:25
Pista bá 2011.08.14. 01:10:00
a minap meg bécsben ettem szintén egy k.jó ázsiai tésztát, na az is 4 eur volt, tessék
vigasztaljon minket az, hogy román irányban sokszor még többért még szarabb jár, mi még mindig csak derékig vagyunk a szarban
Jokerpofa 2011.08.14. 02:01:10
ugysenezem 2011.08.14. 05:57:32
Sok jó tippet olvastam, köszi amúgy. A népszínház utcát mindenképp kipróbálom.
Ami engem igen zavar, hogy ha egy háromfős hamburgeres meg az összes pizzéria meg tudja oldani a házhozszállítást, akkor ezek az átlagos büfék miért nem? Elég idegesítő, hogy csak ezek az étterem jellegű 1200-1400 ft-os ázsiai büfék szállítanak házhoz. nem érzik a piaci rést? vagy számlát kellene adni? Vagy mi miatt maradt el itt Magyarországon a papírdobozos kínai BÜFÉ?
pause 2011.08.14. 10:04:12
Attila1234 2011.08.14. 10:50:06
mutant · http://universal.blog.hu 2011.08.14. 10:50:24
Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.08.14. 10:51:47
Elstron 2011.08.14. 10:57:10
A cikk pedig nagyon igénytelen:
"Azt pedig, hogy igenis lehet olcsón jót adni" - a 4-8 eurós ár lehet, hogy a németeknél olcsó, de nálunk nem. Itt az 500Ft. a sztenderd egy csirke+rizsért, na ennyiért (2 euró) mutass nekem igényes helyet odakünn. Amúgy meg, ha ekkora gourmet vagy, akkor menj a Taiwan / Hong kong restaurantba, aranyáron enni. :)
Murderface 2011.08.14. 11:27:40
Egyébként én is úgy vagyok vele, hogy egy igazi, jó kínait majd eszek Kínában :)
musi 2011.08.14. 11:54:04
relein 2011.08.14. 12:49:02
A budapesti helyzetről nem tudok nyilatkozni, de hogy Pécsett az ázsiai gyorséttermek penetránsan rosszak, azt tanúsíthatom (tisztelet a Citrom utcai kivételnek, de az sem egy régi dolog.) Amikor először ettem sült tésztát itthon Berlin után, majdnem elsírtam magam a szója szószos spagetti láttán, amelyen elvétve talált az ember pár szem borsót (pálcikával külön élmény.) Az ízéről nem is beszélve.
_Toto_ 2011.08.18. 21:34:07
10 euró, 2700 Ft egy menüért - itthon 1200-1300 Ft egy kínai menü. A nyersanyagok és az energia kint még olcsóbb is mint a 25%-os ÁFA-val megvert Magyarországon, így ennyiért itthon is minőséget lehetne adni.
A fő különbség, hogy a hazai vásárló viszont ennyit NEM FOG FIZETNI a gyorséttermi kajáért, mivel itthon 10 euróért á la carte kaját lehet enni étteremben. egészségeset, finomat.
A magyar vásárlók 90%-a árérzékeny, és a legolcsóbbat fogja megvenni, akkor is ha egészségtelen. Nem azért mert smucig disznó, hanem mert ennyije van rá, és kész.